Åreknuder er en udvidelse af venerne på benene. For langt de fleste skyldes de en arvelig defekt, det man kalder primære åreknuder. Denne type åreknuder rammer mellem 15 og 30 % af befolkningen. Flest af dem kvinder. Hvis man har primære åreknuder, vil man typisk allerede kunne se dem, når man er omkring 20 år. En graviditet kan også sætte så meget pres på venerne, at åreknuderne kommer frem. Alder og overvægt øger dog sandsynligheden for åreknuder. Denne typer åreknuder kan være generende at have, men er ikke farlig. 

Sekundære åreknuder kommer på grund af andre sygdomme som for eksempel en blodprop. Dem bør man altid være meget opmærksom på. 

Hos klinikken Varix kan de hjælpe med at fjerne åreknuder. De kan behandle åreknuder med operation, ultralydsvejledt skum, indvendig laser, Vnus Closure eller en kombination af de fire. 

Operation

Operation er den bedst dokumenterede måde at fjerne åreknuder. Det er ikke en stor operation, og man er som regel bare lokalbedøvet imens. 

Primære åreknuder opstår, fordi klapperne i venerne bliver defekte. Ved operationen går man ind og fjerner venerne med defekte klapper. På den måde kan åreknuderne ikke opstå igen.

 VNUS Closure

VNUS Closure er en behandlingsmetode, der er udviklet i USA og Europa i løbet af 1990’erne. Her stikker man et kateter ind i venen i læggen, der er skyld i åreknuderne. Man varmer herefter kateteret op med radiofrekvens, hvilket får venen til at visne og dø. Selvom behandlingen lyder voldsom gør den ikke ondt, og man vil heller ikke være øm bagefter. Det er derfor ikke nødvendigt at sygemelde sig. 

Laser

Når man laser behandler den store vene i læggen, smider den selv de defekte vener væk. Man laserbehandler ved at stikke en kanyletynd laser ind i læggen. Det er dermed ikke et stort indgreb. Igen vil man bare blive lokalbedøvet. Bedøvelsen sikrer de øvrige vener mod at blive ramt af laseren. En undersøgelse viser, at laserbehandling er lige så effektiv som operation til at fjerne åreknuderne, men at ikke er nær så øm efter laserbehandlingen som efter en operation. 

Ultralysvejledt skum

Behandlingen foregår ved, at man ved hjælp af ultralyd sprøjter skum ind i de vener, der er lukkede og som dermed bliver til åreknuder. Skummet forsvinder efter nogle minutter. Man kan så fjerne de synlige åreknnuder med mikrosnit – snit, der er så små, at de ikke efterlader ar. 

Behandlingen med ultralyvejledt skum tager længere tid. Det giver dog også et godt resultat efter 3 år er gennemsnitligt 80 % af venerne stadig lukkede. 

Varix klinikken

Åreknudeklinikken Varix kan udføre alle typer af behandlinger. Det kommer meget an på den enkelte, hvilken behandling der er den mest effektive. Det er altid noget, man aftaler, når man kommer til konsultation hos klinikken.  

Varix har klinikker i både Jylland og på Fyn og Sjælland. I Jylland kan du besøge en af deres klinikker i Aarhus, Vejle og Aalborg. På Fyn har Varix en klinik i Odense, mens de på Sjælland har klinikker i Næstved og København. Lige meget hvor du bor henne i landet, har du dermed gode muligheder for at besøge en af deres klinikker.